Krzysztof Gawkowski

Opis

Nazywam się Krzysztof Gawkowski i mam 35 lat. Z wykształcenia jestem doktorem nauk humanistycznych i specjalizuje się w zagadnieniach samorządu terytorialnego oraz bezpieczeństwa państwa.

Działalność społeczną rozpocząłem od pracy w samorządzie studenckim Uniwersytetu Warszawskiego. W 2002 roku mieszkańcy Wołomina wybrali mnie do Rady Miasta, a po czterech latach aktywnej pracy otrzymałem w wyborach ponad dwa razy więcej głosów i ponownie objąłem mandat radnego. W wyborach 2010 roku uzyskałem blisko 11 tys. głosów i mieszkańcy okręgu płocko-ciechanowskiego wybrali mnie Radnym Sejmiku Wojewódzkiego.

W pierwszych latach swojej działalności publicznej skoncentrowałem się na pracy z młodzieżą, pomocy społecznej oraz ochronie środowiska. Dzięki mojej inicjatywie powstała Młodzieżowa Rada Miasta gdzie młodzi ludzie po raz pierwszy dostali szansę uczenia się samorządności i uczestniczenia w rozwoju miasta.

Od blisko czterech lat pełnię funkcje Sekretarza Generalnego SLD. W tym czasie wspólnie skonsolidowaliśmy i zreformowaliśmy naszą partię. Jestem zwolennikiem porozumienia i konsolidacji lewicy. W 2015 roku w wyborach do Sejmu byłem liderem Zjednoczonej Lewicy w okręgu bydgoskim i w nowym dla mnie regionie otrzymałem blisko 13 tys. głosów.

W swojej pracy wspieram również działalność Federacji Młodych Socjaldemokratów, którego to stowarzyszenia przez wiele lat byłem członkiem.

Jestem autorem książki „Obudzić państwo” (2015), w której prezentuję swoją wizję zmian w Polsce. Napisałem również powieść kryminalną „Piętno prawdy” (2010). Moją wielką pasją jest sport, a od wielu lat interesuje się również historią i fotografią.

Kontakt

Strona internetowa: www.gawkowski.pl

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!
W związku z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2016/679 o ochronie danych, wyrażam zgodę na gromadzenie, przetwarzanie oraz wykorzystywanie przez Sojusz Lewicy Demokratycznej przekazanych przeze mnie danych osobowych w celach informacyjnych i promocyjnych związanych z działalnością SLD, w celach administracyjnych na użytek newslettera, w szczególności wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną newslettera oraz informacji o przedsięwzięciach organizowanych lub współorganizowanych przez Sojusz Lewicy Demokratycznej, a także informacji o bieżących wydarzeniach politycznych.