Tomasz Trela apeluje do minister Zalewskiej o porozumienie z nauczycielami

List z apelem do Minister Edukacji Narodowej Anny Zalewskiej wystosował Wiceprezydent Miasta Łodzi Tomasz Trela. Podkreśla w nim zaniepokojenie rosnącą liczbą nauczycieli przebywających na zwolnieniach lekarskich i apeluje o wypracowanie porozumienia dla dobra dzieci.

Wiceprezydent Trela wskazuje również, że w części szkół i przedszkoli na terenie miasta sytuacja wygląda naprawdę dramatycznie. W przedszkolu nr 63 na zwolnieniu przebywają wszyscy nauczyciele, w przedszkolu nr 90 nieobecnych jest 9 na 11 pedagogów, a w przedszkolu nr 142 na 10 zatrudnionych nieobecnych jest 9.

"Szkoły i przedszkola pracują, ale zamiast lekcji odbywają się zajęcia opiekuńcze, klasy są łączone, bo priorytetem jest bezpieczeństwo najmłodszych. Ale szkoła ma uczyć, a nie być placówką opiekuńczą, dlatego wysyłam dziś list do minister edukacji. Apeluję do Anny Zalewskiej, aby porozumiała się z nauczycielami, bo taka sytuacja godzi przede wszystkim w uczniów. Szczególnie klas ósmych, które mają zdawać w kwietniu egzamin, a kiedy mają przerabiać materiał, jeśli nauczycieli nie ma?" - mówi Wiceprezydent Tomasz Trela.

Według danych Urzędu Miasta Łodzi liczba nauczycieli przebywających na zwolnieniach rośnie w zastraszającym tempie i dziś nieobecnych jest już ponad 800 pedagogów. Wiceprezydent Trela, w liście do Anny Zalewskiej podkreśla, że upór minister szkodzi przede wszystkim dzieciom, które nie będą miały możliwości nadrobić zaległości programowych.

Pełną treść listu przeczytać można poniżej.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!