Jóżef Kusiak

Ukończyłem Technikum Leśne w Miliczu. Pierwszą pracę podjąłem w 1971 roku w Okręgowym Zarządzie Lasów Państwowych we Wrocławiu. Ukończyłem studia politologiczne na Uniwersytecie Wrocławskim. W 1989 r. obroniłem pracę doktorską i otrzymałem tytuł doktora nauk historycznych. Umiejętności swoje doskonaliłem na studiach podyplomowych z zakresu zarządzania i marketingu. W 1994 roku zostałem wybrany radnym i powierzono mi funkcję wiceprezydenta miasta. Także w następnych wyborach samorządowych w 1998 r., powierzono mi mandat radnego na następną kadencję, a rada miejska desygnowała mnie na funkcję Prezydenta Jeleniej Góry. Radnym rady miejskiej wybierano mnie także w kolejnych wyborach samorządowych. W 2002 roku w bezpośrednich wyborach zostałem wybrany Prezydentem Jeleniej Góry. Od 2007 roku do 2012 roku pracowałem w Wyższej Szkole Menedżerskiej w Legnicy i w Jeleniej Górze, gdzie pełniłem funkcję wicekanclerza oraz prorektora. Od 2013 roku jestem zastępca dyrektora w Muzeum Karkonoskim w Jeleniej Górze. W 2014 roku zostałem wybrany radnym i wiceprzewodniczącym Rady Miejskiej w Jeleniej Górze.

O sobie:

Z wyboru jeleniogórzanin. Wrażliwy, kieruje się w działaniu rozsądkiem. Interesuje się historią powszechną, polityką, dyplomacją i życiem gospodarczym kraju i regionu. Jest dobrym menedżerem i popularyzatorem. Zawsze szuka pozytywnych rozwiązań. Można go spotkać na przejażdżkach rowerowych i na hali sportowej jako kibic.

Motto - Zawsze z ludźmi.

Ulubiony cytaty „Czerwona róża nie jest egoistką, pragnąc pozostać czerwoną różą. Byłaby straszną egoistką, gdyby chciała, by wszystkie kwiaty w ogrodzie były czerwone i były różami.” Oscar Wilde”.