Gawkowski: Polska powinna wypełnić zobowiązania w sprawie uchodźców

dodano ponad tydzień temu, 2017-06-14 w kategorii: Informacje

- Po pierwsze nie lubię słowa relokacja, gdy mówimy o ludziach. Relokować to możemy sobie jakieś sprzęty. W obozach w Grecji i we Włoszech jest kilkaset tysięcy ludzi i każdy z nich to inna historia, są w śród nich i ci źli, ale w większoć z nich uciekła przed wojną i zrobili to, aby chronić swoje życie - powiedział Krzysztof Gawkowski, wiceprzewodniczący SLD w programie „Minęła Dwudziesta”.

- Rząd nie może podchodzić do sprawy mówiąc: nie, nigdy żadnych uchodźców. Słuchałem przedstawicieli rządu po decyzji Komisji Europejskiej i odnoszę wrażenie, że tam nie ma chcęci do kompromisu i porozumienia się - podkreślił Gawkowski. - Chciałbym, aby w Polsce nie mówiono o uchodźcach jako źłu koniecznym, ale mówiono o problemach setek tysięcy ludzi, którzy walczą o swoje życie - stwierdził.

Oglądaj cały program "Minęła Dwudziesta", rozmowa z Krzysztofem Gawkowskim rozpoczyna się w 15 minucie programu, kliknij tu